Stjärnor föds i Halmstad

I Halmstad hittar du kvarter som Kärleken, Snöstorp (med Sveriges vackraste kyrka!) och Nyhem. Många saker är vackra i Halmstad, inte minst stadsdelarnas namn. Men det kommer också många stjärnor härifrån. Per Gessle, Basshunter, Barbro Ericson och – såklart – Linnea Henriksson!

Vi har tidigare grubblat över dilemmat om man ska välja östkusten eller västkusten. Stockholm har helt klart sin beskärda del när det kommer till stjärnor. Men Halmstad hamnar inte heller på efterkälken, i alla fall inte när det kommer till att föda stjärnorna. Den folk kanske mest spontant kommer på är från Halmstad är ju förstås Per Gessle från Roxette och Gyllene Tider. Per Gessle är aktuell just nu bland annat med att ha skrivit en låt till ett bidrag till norska Melodifestivalen.

Opera, jazz och pop

Även Basshunter, Jonas Erik Altberg, är från Halmstad. Känd som DJ och singer-songwriter! Och Barbro Ericson är en berömd operasångerska, mezzosoptan och alt. Idag är hon 87 år. Hennes stora framgångar är Amman i Die Frau ohne Schatten och Klyteimenstra i Elektra, båda skrivna av Richard Strauss. Från Barbro Ericson är det relativt tyst, men kollegan Margareta Hallin minns dem som järngänget när det begav sig; Barbro Ericson, Margareta Hallin, Elisabeth Söderström och Kerstin Meyer. Birgit Nilsson fanns också med i ett hörn, men turnerade mest.

Linnea Henriksson är en av de yngsta bland stjärnorna och har bland annat skildrat sin

barndomsstad i låten Halmstad. Med jazz och pop som sitt största signum har Linnea Henriksson gjort sig älskad i Sverige, men har även fans utomlands. Fyra i Idol 2010 och Årets artist 2012, programledare i Hallå P3 och Musikhjälpen är bara några godbitar ur hennes gyllene portfolio. Förmodligen kommer vi se mycket mer av henne, och det hoppas vi förstås!